4 грудня 2010

Найефективніші в 2010

У цьому році на участь у Effie Awards Ukraine було подано рекордну кількість заявок - 82 (у минулому році було подано 53 роботи, в 2008 - 63 кампанії). Схоже, що вперше за п'ять років існування премії в Україну, рекламодавці і агентства зрозуміли і оцінили престижність нагороди Effie Awards. На руку премії зіграла і криза - клієнти і агенції стали  «грамотніше» витрачати свої бюджети, роблячи ставку на ефективність рекламно-маркетингових комунікацій.

При цьому, незважаючи на масовість заявок, величезна кількість категорій залишилося без нагород взагалі, а золото та срібло судді роздавали вкрай скупо. Наймасовішою в плані лауреатів стала категорія "Retail & public services", в якій відзначилися призами відразу 11 рекламних кампаній. GrandPrix завоювала спільна заявка BBDOKyiv & TalanCommunications. Другий рік поспіль вища нагорода конкурсу дістається інтегрованої кампанії Pepsi. Можливо, і іншим брендам і агентствам пора подумати про подачу на Effie саме інтегрованих кампаній.

Загальне враження. Традиційно сильні, «багатобюджетні» і лідери за кількістю заявок (і відповідно нагород) категорії «Financial & Business services» і «Health & beauty» цього року поступилися пальмою першості іншим категоріям, а конкурсні роботи цих категорій принеслі всього по дві бронзи. Сильно заявили про себе заявки категорії «Non-alcoholic drinks» (дві бронзи, срібло, золото і GrandPrix) та категорії «Retail & public services» (три бронзи, сім срібних статуеток і золото). Традиційно, категорію ритейлу називають категорією McDonald's (можливо це справедливо, адже з 7 срібних нагород, п'ять дісталися саме McDonald's).

У цілому, переможці цього року показали цікаву тенденцію - дедалі частіше виграють кампанії, що пропонують нестандартну комунікацію. Так, наприклад, кампанія «Ксенія Собчак. Аварія», що включає в себе вірусний тизер, промо і телевізійний ролик завоювала два золота та одне срібло. До речі, саме Кінограф завоював звання самого ефективного рекламного агентства України за версією Effie Awards-2010.

Для тих, хто не був на церемонії нагородження - список переможців